torsdag 27. september 2012

Dybdeskarphet

Den siste fotooppgaven denne uken gikk ut på dybdeskarphet. Vi skulle ta to bilder, der vi først stilte blenderen veldig lav, etterpå et der vi stilte blenderen veldig høy. 
Dybdeskarphet stilles inn på hvor mye og hva du vil skal komme i fokus. Om du vil ha alt på bildet i fokus, eller bare en konkret ting. 
 Her har jeg blenderen på F13, lukkertid på 1 og ISO 800
Her har jeg blenderen på F5.6, lukkertid 1/4, ISO 800.

Fotooppgaver - Sjur

I dag har vi fått en oppgave om å ta et motlysbilde og portrett med og uten reflektor. Jeg brukte Sjur som modell.

Her står Sjur i et vindu. For å få en silhuett av objektet setter vi kameraet på "P". Vi fant ikke et lyst nok sted, så silhuetten ble ikke helt svart. 

Motlys effekt er en effekt du får når du setter et objekt rett fremfor en lyskilde. For eksempel et vindu, en lampe osv. Dette er fordi et kamera ikke har like stor "lysskala" som et menneske har, og kan ikke alltid se de samme tingene som oss. Og på grunn av lyset i bakgrunnen blir objektet forstyrret.  

Her har jeg tatt et vanlig portrettbilde uten reflektor. 1/60 F5.0 ISO 800

Her har jeg tatt et bilde der Sjur holder en gull reflektor. Med de samme instillingene som på bildet over.

En reflektor lyser opp et ansikt, gjør det mye varmere, og gir ansiktet mer liv. Derfor brukes det ofte ulike reflektorer under fotografering av mennesker og spesielt portrettbilder.

onsdag 26. september 2012

Lukkertid.

Vi fikk også en oppgave om lukkertid. Her skulle vi ta to stille bilder med rask lukkertid og sen lukkertid, til slutt skulle vi ta et bilde med sen lukkertid, der vi følgte objektet vi tok bilde av.
 Her har jeg først tatt et bilde med lukkertid 1/125. Her er objektet klart og tydelig.
Her har jeg tatt et bilde med 1/15 lukkertid, nå ble bildet mer utydelig. 
Her har jeg også lukkertiden på 1/15, men her har jeg prøvd å følge objektet som beveger seg.

Brennvidde.

I dag har vi lært om ulike objektiver, vinkler og avstander. Vi fikk en oppgave om å legge ut to bilder der vi testet brennvidde.

 Her har jeg linsa på 18 mm. Her ser det ut som avstanden mellom de to objektene er stor.

Her har jeg stillt linsa på 55 mm, nå ser det ut som om avstanden er mye mindre.
Grunnen til dette er at på standard linser som 18-55 mm, er 18mm vidvinkel og 55 mm er ikke. Derfor blir bildet anderledes.

fredag 14. september 2012

Photoshop og indesign.

De siste dagene har vi endelig begynt å jobbe litt med photoshop og indesign, og jeg merker at nå, nå er media-året i gang!
Det er enda ganske vanskelig, men jeg anntar at det kommer etterhvert.

Vi begynte med litt praktisk informasjon om photoshop og lærte bare litt grunnleggende ting før vi fikk prøve oss litt selv.

Vi lærte hvordan vi satte sammen bilder, slik at det ser ut som om samme personen er flere steder på en gang. 

 Banneren er en oppgave vi fikk torsdag 13.september. Den skulle inneholde skrift, og være medierelatert.

Vi begynte også å lære litt grunnleggende om indesign, og fikk en oppgave om å lage et moodboard med ord og evt. bilder som beskrev oss som personer.


På fredag fikk vi også en oppgave om at vi skulle lime inn et dikt i et ark og designe og bestemme hvordan vi ville det skulle se ut. Først skulle vi lage det stående, så skulle vi lage et liggende.



Til nå synes jeg begge programmene er utrolig interessante og jeg ser virkelig frem til å lære mer om dette. 




torsdag 6. september 2012

Mine meninger om hvordan mediene har satt dagsorden denne uka.

Dagsorden betyr at mediene bestemmer hva folket som leser/ser på nyhetene skal være opptatt av. De bestemmer hva det skal skrives/rapporteres mye av, og hva som blir valgt vekk.  

Som de aller aller fleste vet, så har "Sigrid saken" vært utrolig mye i media denne uken. Ikke bare fordi hun nå hadde vært borte i en måned, men også fordi at de nå kunne bekrefte at liket de fant i Kolbotn var Sigrid.

Jeg kan med stor forståelse forklare hvorfor Sigrid har vært så utrolig mye i media denne uken. Det er en sak som har berørt alle fordi hun bare var en tilfeldig jente, og det kunne vært hvem som helst.

Men jeg mener at mediene har gått LITT for langt når de har lekket såpass om de mistenkte, at andre vanlige mennesker i landet har kunnet finne ut hvem den mistenkte er. De har kommentert og delt hans private bilder på facebook, hvor de har krenket han og sendt han utallige drapstrusler. Og dette mener jeg er forferdelig urettferdig siden han enda bare er en mistenkt, og ikke noe mer enn det.

Jeg mener fortsatt at det ville vært urettferdig at VI som privatpersoner skulle krenke han på den måten, det får være domstolen og politiet sin jobb.

Ellers så mener jeg at dagsordenen for denne uka har vært veldig forståelig. Men jeg synes at det ble bitte litt for mye fokus på Sigrid, når det faktisk har skjedd endel andre alvorlige ting, som ikke har kommet like lett frem i media.




onsdag 5. september 2012

Komposisjon


En lett forklaring på forskjellen mellom symmetrisk og asymmetrisk. 
Dette er et eksempel på et symmetrisk bilde. Fordi dette kan deles på midten å være likt på begge sider. 

Dette er et fint eksempel på asymmetrisk bilde, fordi figurene i dette bilde er ikke like og kan ikke deles på midten. 

Dette er også et eksempel på et rytmisk bilde. Her kan du se at figuren går igjen innover bildet og gir en spesiell rytme på bildet. 

Ittens 7 fargekontraster

Johannes Itten  bruker 7 fargekontraster i sin fargelære. Kontrast betyr motsetning, og oppstår når en tydelig kan skille farger fra hverandre. 
Kontraster skaper liv, fanger interesse, gir et dynamisk uttrykk.
Egenkontrast
Kontrasten mellom de enkelte fargene kalles egenkontrast. Den sterkeste kontrasten finner du mellom de reine primærfargene: gul, rød, blå. Sammen med svart blir de enda klarere. Kalles også en 3-klang.
 
Lys/mørk-kontrast
Hvitt og svart er den sterkeste kontrasten. I mellom har du hele gråtoneskalaen. Fargene kan gjøres lysere med hvitt, mørkere med svart. Gult er den lyseste fargen, fiolett er den mørkeste.
 

Kald/varm-kontrast

De kalde fargene ligger til venstre på fargesirkelen, de varme til høyre. De kalde er passive, fjerne. De varme er aktive og nære. Blågrønt og rødorange er den sterkeste kontrasten.
 
Komplementærkontrast
Farger som står rett overfor hverandre i Itten`s fargesirkel er komlementære: rød-grønn, gul-fiolett, orange-blå. Når de blandes blir fargen i teorien grå.

Kvantitetskontrast

Fargenes lysstyrke er forskjellig. Rødt og grønt har samme lysstyrke og får lik oppmerksomhet. Gult sammen med fiolett har forholdet 1:3. Flateforholdet i tall er slik: gult 3, orange 4, rødt 6, grønt 6, blått 8, fiolett 9.

Kvalitetskontrast

Motsetningen mellom reine og ureine (dempede) farger er kvalitetskontrasten. En farge dempes med å blande inn hvitt, svart, grått, brunt eller komplementærfargen.

Simultankontrast

En farge blir alltid påvirket av andre farger, og kan derfor gi oss merkelige fargeopplevelser. Øyet vil framkalle komplementærfargen når vi betrakter en farge, for å oppnå fargebalanse.
Vi kan se fenomenet hvis vi plasserer den samme gråfargen sammen med andre farger. Gråfargen vil få et skjær av komplementærfargen.
  

Fargeteori

Subtraktivt fargesystem.
Det subtraktive fargesystemet er når du "trekker fra" farger når du blander dem. Fargene i det subraktive fargesystem blir kallt CMYK (Cyan, magenta, yellow og key)
Det fungerer slik at når du blander CMYK fargene så blir resultatet blått, grønt, rødt eller svart.
Dette fargesystemet blir brukt i trykk og printe sammenhenger.


Addiativt fargesystem. 
I det addiative fargesystemet "legger du til" farger når du blander dem. Fargene i det addiative fargesystemet blir kallt RGB (rød, grønn, og blå)
Det fungerer slik at når du blander disse sammen så får du enten cyan, magenta, gul eller hvit. 
Dette blir brukt i lys og skjerm sammenhenger.